NES Sertifikamı Aldım Ne Yapmalıyım?

Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden almış olduğunuz sertifikanızı kullanabilmeniz için gerekli adımları aşağıdaki sıra ile yapınız.

1.Adım

Tarafınıza elden teslim edilen kartta yer alan Nitelikli Elektronik Sertifikanın yüklü olduğu çipli parça Resim 1′deki gibi hasar vermeden işaretli yerlerinden kırılarak çıkarılır. Eğer kenarlarında çapak kaldıysa uygun bir alet ile zarar vermeden temizlenir.

Resim-1
Resim-1

2.Adım

Yukarıdaki çipli parça Kart Okuyucuya Resim – 2′ de görüldüğü şekilde ve ok yönünde itilip yerleştirilir.

Resim-2
Resim-2

3.Adım

http://www.kamusm.gov.tr/islemler/surucu_yukleme_servisi/ adresinden işletim sisteminize uygun sürücüler indirilir ve kurulur (Resim 3).

Resim-3
Resim-3

4.Adım

http://www.kamusm.gov.tr adresinin sağ alt köşesinde yer alan Bireysel İşlemler linkine tıklanır(Resim 4).

Resim-4
Resim-4

5.Adım

Açılan sayfada Şifreli Giriş butonuna basılır (Resim 5). Daha önceden Kamu SM’den alınmış ve geçerli bir sertifika sahibi iseniz işlemlerinizi E-imzalı Giriş butonuna tıklayarak da yapabilirsiniz.

Resim-5
Resim-5

6.Adım

Kimlik No, Resimdeki Yazı ve Güvenlik Sözcüğü alanları doldurulup Giriş butonuna basılır (Resim 6). Cep telefonunuza gönderilen SMS Onay Kodu girilir.

Resim-6
Resim-6

7.Adım

Elektronik sertifikanız ile yapacağınız işlemler için gerekli olan PIN bilgisi, Resim 7 da yer alan PIN/PUK Bilgisi butonuna tıklanarak listelenebilir (Resim 8).


Resim-7



PIN bilgisinin kullanılması ve saklanması ile ilgili uyarıların tamamı DİKKATLE okunmalıdır:

  1. PIN bilgisinin güvenli olarak muhafaza edilmesi kart sahibinin sorumluluğundadır. Ayrıca, sertifika sahibi tarafından silininceye kadar Kamu SM’de şifreli olarak tutulur.
  2. “Parolalarımı Kaydet” butonuna basılarak oluşturulan PIN bilgisinin yer aldığı PDF dosyasının, güvenli bir yerde saklanması, ayrıca PIN bilgisinin yazıcıdan baskısı alınarak basılı kopyasının da saklanması önerilir.
  3. PIN bilgisi, doğru olarak kayıt edildiğinden ve baskısının alındığına emin olunduktan sonra, “Parolalarımı Sil” butonuna basılarak, PIN bilgisinin Kamu SM sisteminden silinmesi önerilir (“Parolalarımı Sil” butonuna basıldığında, PIN bilgisi, Kamu SM sisteminden, bir daha görülemeyecek şekilde tamamen silinir).
  4. PIN’in 3 (üç) kere hatalı girilmesi durumuna Kilit Çözme seçeneğine tıklanarak PIN yenilenir (Resim 7).
  5. 01.01.2011 tarihinden itibaren üretilen kartların PUK yönetimi Kamu SM tarafından yapılmaktadır. PUK bilgisi, Kamu SM tarafından da hiçbir şekilde görüntülenemez. Yetkisiz veya hatalı olarak yapılan 3 (üç) PUK giriş denemesi ile kart kullanım dışı kalır ve bir daha kullanılamaz. Bu durumda kart ücret karşılığında yenilenir. PUK bilgisi ile ilgili hiçbir işlem yapılmamalıdır.

Bilgilendirme

  • “Kullanıma Aç” sertifikanın, sertifika sahibi tarafından askıya alındığı durumlarda, sertifikayı tekrar kullanıma açmak için kullanılır.
  • “Sertifikamı İptal Et” ile listelenen sertifikalardan her biri, bir daha kullanılamayacak şekilde iptal edilebilir. İptal edilen sertifika(lar) ücret karşılığı yenilenir.
  • “Bilgi Güncelle” seçeneği ile listelenen kişisel bilgiler güncellenebilir.
  • “Sertifika Listele” seçeneği ile sertifikalar listelenir. Listelenen sertifkaların seri numarasına tıklayarak, sertifikaya ait detaylar incelenebilir.
  • “PIN / PUK Bilgisi” seçeneği ile PIN / PUK bilgileri görüntülenebilir, kaydedilebilir ya da silinebilir.
  • “Kilit Çözme” kilitlenen kartın kilidini çözmek ve yeni bir PIN kodu üretmek için kullanılır.”Kilit Çözme” kilitlenen kartın kilidini çözmek ve yeni bir PIN kodu üretmek için kullanılır.
  • “Çıkış” seçeneği, sistemden çıkış yapmak için kullanılır.