Sertifika Kullanıma Açma Yönergesi

Mevzuata aykırı bir durum olmaması, güvenlik zafiyeti oluşturmaması ve kullanım kolaylığı sağlaması sebebi ile sertifikalar Kamu SM tarafından kullanıma açılmış olarak (aktif durumda) teslim edilecektir.

Kullanıcı sertifikasını kullanıma kapatmış ise kullanıma açılmayan nitelikli elektronik sertifikalarla işlem yapılamaz. Sertifika sahibi sertifikasını kullanıma açmadan önce sertifika içeriğindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol eder.

Kullanıma açılan sertifika bilgisi Kamu SM Sertifika İptal Listesinden çıkarılır ve ÇİSDUP Sunucu üzerinde sertifikanın durumu geçerli konumuna getirilir.

Sertifikanın kullanıma açılması üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir:

  1. İnternet Üzerinden Kullanıma Açma

    Sertifika sahibi Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin web sitesindeki Bireysel Nitelikli Elektronik Sertifika İşlemleri ni kullanarak sertifikasını kullanıma açabilir.

  2. Çağrı Merkezini Arayarak Kullanıma Açma

    Sertifika sahibi Kamu SM Çağrı Merkezini arayarak sertifikasını kullanıma açtırabilir.

    Çağrı Merkezinden yapılan başvurularda, sertifika sahibinin kimliği Kamu SM sisteminde tanımlı bilgileri kullanılarak doğrulanır ve sertifikası açılır.

  3. İmzalı Başvuru Formu’nun Kamu SM’ye Gönderilmesi

    Sertifika sahibi FORM-001-029 NES Kullanıma Açma Başvuru Formu‘nu doldurur ve imzalayarak Kamu SM’ye posta ile gönderir. Sertifika kullanıma açma işleminin aciliyeti durumunda form faks ile de kabul edilebilir. Ancak formun aslının Kamu SM’ye iletilmesi gerekmektedir.

    Nitelikli Elektronik Sertifika Kullanıma Açma Başvuru Formu Kamu SM’ye ulaşınca, başvurunun onaylanıp sertifikanın kullanıma açılması için formun eksiksiz doldurulmuş ve imzalı olup olmadığı kontrol edilir. Sertifika sahibi telefonla aranarak sertifikanın kullanıma açılmasını onaylayıp onaylamadığı sorulur. Sertifika sahibine ulaşılamaması durumunda işlem yapılmaz.

    Gönderilen formun geçersiz bulunması ve sertifika sahibinin telefonda durumu onaylamaması durumunda, Kamu SM sertifikayı kullanıma açmaz ve başvuru sahibini geçersiz kullanıma açma başvurusunun alındığına dair e-posta ile bilgilendirir.

    Gönderilen formun geçerli bulunması ve sertifika sahibinin telefonda onayının alınması durumunda Nitelikli Elektronik Sertifika Kullanıma Açma Başvuru Formu Kamu SM tarafından da onaylanır, sertifika aynı gün içinde kullanıma açılarak, sertifika sahibi e-posta ile bilgilendirilir.